Zoek
Sluit dit zoekvak.

Informatie

Vraag & Antwoord

Algemeen

Spotlight Festival is de officiële opening van het culturele seizoen van de regio Den Haag.

Diverse culturele instellingen openen hun deuren en het is mogelijk om in één weekend veel plekken te bezoeken en te ontdekken. Er zullen diverse bijzondere voorstellingen en activiteiten plaatsvinden. Tegelijkertijd zetten we het programma voor het komende culturele seizoen in de spotlight: zowel de voorstellingen, de optredens, de verenigingen en de cursussen van Den Haag!

Het festival vindt plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 September 2024.

Op vrijdagavond organiseren we Spotlight in de wijk. Verspreid over de stad biedt ieder Cultuuranker een eigen, gevarieerd programma aan.

Op zaterdagmiddag geven cultuurmakers korte voorstellingen en workshops door heel Den Haag.

Op zaterdagavond presenteren deelnemende theaters en culturele instellingen hun agenda voor komend seizoen en hier is ook de mogelijkheid voor een drankje en een dansje!

Dit jaar openen meer dan 20 theaters, podia en cultuurinstellingen hun deuren voor jullie. Op deze locaties presenteren nog meer theatergezelschappen, muzikanten, dansscholen enz. Bekijk het aanbod op de deelnemers pagina

Iedere culturele organisatie verdient het om in de spotlight gezet te worden. Niet ieder amateurgezelschap, muziekschool of vereniging heeft echter een geschikte locatie of voldoende aanloop als ze zich alleen presenteren. Daarom worden er in enkele grotere locaties ‘Hotspots’ georganiseerd waar kleinere organisaties zichzelf gebundeld kunnen presenteren en bezoekers deel kunnen nemen aan korte workshops.

‘Hotspots’ zijn dus mini-festivals waar amateurverenigingen en cultuuraanbieders zich extern kunnen presenteren.

Ieder stadsdeel in Den Haag heeft een Cultuuranker, zoals een theater, bibliotheek of museum van waaruit activiteiten voor het stadsdeel georganiseerd worden. Zo zijn kunst en cultuur altijd dichtbij. Van Bollywood-dans tot klassiek ballet. Pop of jazz, een film of theater. Cultuur is zo veelzijdig als de stad zelf. 

De Cultuurankers zijn:
Theater & Filmhuis Dakota, Theater De Vaillant, Theater De Nieuwe Regentes, Laaktheater, Muzee Scheveningen, Bibliotheek Loosduinen | Nieuw Waldeck, Bibliotheek Leidschenveen | Ypenburg, Podium NOORD

Op vrijdagavond tijdens 'Spotlight in de Wijk' ontdek je cultuur in je eigen wijk. Verspreid over de stad biedt ieder Cultuuranker een eigen, gevarieerd programma aan.

Bezoek

Het evenement is gratis* en voor iedereen toegankelijk!

We willen een breder publiek kennis laten maken met het diverse culturele aanbod van Den Haag. Cultuur is niet gratis, maar tijdens het festival willen we iedereen de kans bieden om met zoveel mogelijk podiumkunsten in aanraking te komen.

* Hierop gelden enkele uitzonderingen waarbij door de locatie aan bezoekers een kleine bijdrage in de kosten wordt gevraagd.

Nee, het is niet nodig om je in te schrijven voor losse programmaonderdelen. Veel programmaonderdelen worden meerdere keren uitgevoerd of gegeven. Als je ergens graag bij wilt zijn raden we aan op tijd te komen.

Nee hoor, je mag helemaal zelf weten welke locaties je bezoekt!

Maak gebruik van de plattegrond op de locatiepagina om je door de stad te navigeren en maak gebruik van de filters om te zoeken naar de locaties die bij jou passen.

We adviseren je wel om ook naar de plekken te gaan die je niet direct aanspreken. Laat je eens verrassen door de bijzondere plekken en kunstvormen van de stad.

We adviseren bezoekers om met fiets en/of OV naar het evenement te komen. Parkeren in Den Haag (en specifiek op zaterdag) is vaak lastig. Vanwege de geringe afstanden kunnen bezoekers zich daarna gemakkelijk met de fiets of lopend tussen de verschillende locaties verplaatsen. Op veel plekken zijn deelfietsen en deelscooters beschikbaar.

Fietsen is de duurzaamste én gemakkelijkste manier om je naar en tijdens het evenement te verplaatsen!

We zorgen voor voldoende fietsenstallingen in de buurt van grote locaties en er zijn goede OV-verbindingen op de routes. Verder is er in Den Haag een goede mogelijkheid tot het gebruik van deelfietsen en elektrische deelscooters (voor mensen waarvoor fietsen of lopen geen goede optie is).

Aanbieders van (elektrische) deelfietsen in Den Haag zijn: HTM, Donkey Republic, Haagse Stadsfiets, Bondi en OV-fiets. Aanbieders van deelscooters in Den Haag zijn: Felyx, Check of Go Sharing.

Toch met de auto? Dan kan de auto terecht in de parkeergarage bij het Museumkwartier of kies een voordeliger P+R punt om vervolgens het OV naar de stad te pakken.

Check denhaag.nl/parkeren voor meer informatie.

Ja, er zullen verschillende activiteiten speciaal voor kinderen georganiseerd worden. Vooral zaterdag overdag zal er genoeg georganiseerd worden voor kinderen van ca. 3-12 jaar. 

Houd ons programma in de gaten voor meer info!

Nee, honden gaan niet goed samen met podiumoptredens.

Achtergrondinformatie

In 2023 vond de eerste editie van Spotlight Festival Den Haag plaats. Voorgaande jaren werd de opening van het culturele seizoen georganiseerd onder de naam UIT Festival Den Haag. De seizoensopening van de podiumkunsten heeft een lange geschiedenis. In 1973 vond de eerste editie plaats ter ere van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Juliana.

De opening van het culturele seizoen in Den Haag heeft een nieuwe invulling en een nieuw jasje gekregen. Daarom hebben we de start van het culturele seizoen een nieuwe eigentijdse naam gegeven:

Spotlight Festival Den Haag: Jouw stad, jouw podium.

Spotlight Festival Den Haag is een samenwerking tussen het Haags Cultuuroverleg, gemeente Den Haag, Donkergroen creators en de deelnemende theaters en podia en cultuurmakers in Den Haag.

Vanuit de visie van Donkergroen creators streven we naar evenementen met een maatschappelijke doelstelling en positieve impact. Om ze duurzaam en circulair te organiseren zijn we aangesloten bij de ‘Duurzaamheidskring Evenementen’ van de gemeente Den Haag. 

Denk daarbij concreet aan beleid en maatregelen die bezoekers stimuleren om de fiets en/of het OV te pakken, we gebruiken vaste stroomaansluitingen met groene stroom en we voorkomen afval door digitale ‘programmaboekjes’ en marketingmiddelen en herbruikbare promotiematerialen. 

We houden daarnaast rekening met inclusiviteit en toegankelijkheid in de programmering.

 Voor zowel artiesten en bezoekers geldt: iedereen is welkom bij het Spotlight Festival!

Er zijn veel partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het Spotlight Festival. De belangrijkste zijn allereerst de makers en organisaties van professionele en amateurpodiumkunsten.

 Daarnaast zijn de Cultuurankers belangrijke partners in het concept om cultuur dichtbij te brengen in ieder deel van de stad. Zij staan dicht bij de bewoners in hun wijk en hebben kennis van de lokale culturele activiteiten en amateurverenigingen.

Er zijn in Den Haag door het jaar heen allerlei culturele evenementen zoals Museumnacht Den Haag, Hoogtij, De Betovering, De Parade, Embassy Festival, Festival Classique en Clubhopping met ieder hun eigen identiteit en plaats op de culturele agenda. 

Check vooral ook deze evenementen voor nog meer cultuur en gezelligheid!

De organisatie is te bereiken voor vragen of samenwerkingen via het formulier in onderstaande link:

Klik hier

Cultuur in Den Haag

Den Haag is een grote cultuurstad: de stad heeft topopleidingen, fameuze musea, landelijke bekende theater- en dansgezelschappen, prachtige theaters en podia, bloeiende cultuurankers, gerenommeerde muziekensembles, een bloeiende bandjesscene en gezichtsbepalende festivals.

Cultuur kan alleen bestaan als het gedeeld wordt. Het Haags Cultuuroverleg, de gemeente en alle inwoners van de stad hebben daarom een gezamenlijk belang om al dit moois te delen met elkaar en met bezoekers van Den Haag. Met de aftrap van het aanstaande culturele seizoen vervult Spotlight Festival jaarlijks die rol voor de podiumkunsten.

Over ons

Spotlight Festival Den Haag is een samenwerking tussen het Haags Cultuuroverleg, gemeente Den Haag, Donkergroen creators en de deelnemende theaters en podia en cultuurmakers in Den Haag. De deelnemers stellen zelf hun programma samen om de bezoekers te vermaken met de Haagse podiumcultuur en geven een sneak preview van hun programma voor komend cultureel seizoen.

De opening van het cultureel seizoen in Den Haag vindt al sinds 1973 plaats. De eerste keer was ter ere van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Juliana. Lange tijd heette het evenement UIT Festival Den Haag. Sinds 2023 wordt het met een nieuwe opzet georganiseerd onder de naam Spotlight Festival Den Haag.

Het project wordt gecoördineerd door Donkergroen creators.

Partners

Naast de unieke samenwerking met de deelnemende theaters en podia en cultuurmakers, zijn we ook dankbaar voor onze andere partners:

Huisstijl – Alterego

Website – Modern Media Hub

Spotlight Festival Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contactformulier

Stel je vraag

Neem contact op

Mail ons

Wij werken hard aan Spotlight Festival Den Haag. Komende tijd zal het programma steeds meer invulling krijgen op deze website en op onze socials. Wil je alvast iets met ons delen? Mail ons!